Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Drone music




Ψυχαναγκάστηκα για να γράψω αυτό το κομμάτι. Ο μοναδικός λόγος που συνέβη αυτό είναι πως ήθελα από καιρό να γράψω για τους Pelt,ειδικά για το σοκ που μου είχε προκαλέσει αυτό τους το άλμπουμ.Ανακαλύπτοντας σιγά-σιγά(και ποτέ γρήγορα όσο και να το θέλουμε) κανείς τον εαυτό του, βρίσκει τις λειτουργίες του και τις νόρμες του.
Οπότε αντί για ψυχαναγκασμό θα μπορούσα να μιλήσω για καταλύτη.Όλο αυτό ήθελε να βγει από μέσα μου,καιρό τώρα απ' όταν έγραφα για τα παράξενα παραμύθια (δες δεξιά στη λίστα των ιστολογιών μου).Ίσως ήταν ο ξαφνικός θάνατος του Jack Rose, πριν καν γίνει 40, και η μεγάλη αγάπη που βγήκε από πολλούς μουσικούς απέναντι στο χαμό του και η οικονομική βοήθεια που δόθηκε στη γυναίκα του, γιατί,ναι, στα περισσότερα είδη μη "κανονικής" μουσικής οι καλλιτέχνες οριακά τα βγάζουν πέρα.
Ίσως γιατί το Untitled μου δίνει άλλη μια ευκαιρία να μιλήσω για το πως μέσα από τη μουσική μπορούν να συμβούν εκατομμύρια μικρές εκρήξεις-επαναστάσεις στις ψυχές των ανθρώπων.Για το πως η μουσική μπορεί να δημιουργήσει την μετάβαση προς το υπερβατικό, το διαφορετικό,κάτι άλλο,οτιδήποτε ρε παιδί μου.
Κάπως έτσι λειτούργησε σε 'μένα αυτό το cd,ένα από τα καλύτερα της προηγούμενης δεκαετίας, για να θυμάμαι και τα φετιχιστικά παιχνίδια του εκάστοτε συλλέκτη μουσικής.Η αφετηρία του είναι διάφορα "κανονικά" όργανα: ακουστική κιθάρα,βιολί,βιόλα,κρουστά,μπάντζο,sruti box και διάφορα άλλα που δεν θυμάμαι τώρα.Ο τερματισμός,όμως, και,κυρίως η πορεία,είναι κάπως αλλιώς, κάπου αλλού. Ο χαρακτηρισμός,όπως κάθε κατηγοριοποίηση της τέχνης, drone music είναι λειψός και άδικος. Σίγουρα,πετυχαίνουν έναν ενιαίο ήχο σαν μια οντότητα που αποτελείται από πολλές και διαφορετικές πινελιές αλλά προκύπτει ως ένα μείζων  σύνολο στο τέλος.Αν προσπαθήσεις να βρεις τι ακούς και πότε, σίγουρα θα χάσεις.
Προσωπικά,μια και η μουσική των Pelt άρχισε να με αγγίζει παράλληλα με το ενδιαφέρον μου με τα ανατολίτικα επαναληπτικά ηχητικά μοτίβα, θα το χαρακτήριζα ως άλλη μια προσπάθεια από δυτικούς να δημιουργήσουν ragas με τα υλικά-πνευματικά και γνωσιολογικά-που έχουν οι ίδιοι.Το ποσοστό της επιτυχίας τους εξαρτάται από το κατά πόσο σε απορροφούν μέσα τους άνθρωποι και μουσικά όργανα ως ένα ενιαίο σύνολο.Το κατά πόσο σε βάζουν σε trance.Για 'μένα το ποσοστό αυτό είναι 100%.
Απόλυτη επιτυχία.

Pelt live (την ίδια εποχή με αυτό το άλμπουμ): https://www.youtube.com/watch?v=6KIKsioZE70

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου