Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

It's gonna rain




It's gonna rain: Θα βρέξει, στα αγγλικά (προφανώς)

It's gonna rain: Φράση που χρησιμοποιείται από ευαγγελιστές και λοιπούς κύρηκες του Θεού.Υποδηλώνει τη-βιβλική-οργή του θεού απέναντι στις αμαρτίες των ανθρώπων.

It's gonna rain: Παλιομοδίτικη φράση που υπόσχεται την Αλλαγή που έρχεται,πολιτική και κοινωνική. Σίγουρα ριζοσπαστική.

It's gonna rain: Ένα από τα τέσσερα τραγούδια στη συλλογή του σπουδαίου Steve Reich, Early Works.

Δεν θέλω να μιλήσω, όμως,  για αυτή τη συλλογή, που άλλωστε έχει κυκλοφορήσει χρόνια πριν, ούτε για τα κομμάτια της. Θέλω να γράψω μόνο για αυτό μια και πάντα κάνει γύρες στο μυαλό μου. Σε παλιότερη ανάρτηση εδώ είχα ξαναγράψει για τη Νέα Υόρκη στα 60's ως μια χωροχρονική ατέλεια στην πορεία αυτού του κόσμου προς τον απόλυτο ολοκληρωτισμό-όποιο όνομα και αν του δώσουμε.
Ριζοσπαστικότητα, αυθάδεια, εναντίωση στους θεσμούς, αντικουλτούρα, δημιουργία. Φυσικά και όλα αυτά (και πόσα ακόμα) εκφράστηκαν στην τέχνη των ανθρώπων εκεί. Τι στο διάολο άλλο θα μπορούσε να είναι η τέχνη, και δη η μουσική που ζει και αναπνέει μέσα στην καθημερινότητα μας, παρά γέννημα των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών που βιώνουμε και αλληλεπιδρούμε με αυτές;
Η ένταση αυτού του χωροχρονικού στρόβιλου επηρέασε τότε, και τον φαινομενικά απολιτίκ Reich. Παίρνοντας τη φράση αυτή από ένα παραληρηματικό μονόλογο ενός Brother Walter, τη λουπάρει, με τα πρωτόγονα μέσα της εποχής, δημιουργώντας με την υστερότερη λογική του hip-hop μια επανάληψη της φράσης η οποία σε βάζει σε μια trance κατάσταση, την ίδια ώρα που ηχητικά.δημιουργεί κάτι εντελώς νέο. Αυτή η επαναληπτικότητα λειτουργεί άλλοτε ανακουφιστικά, άλλοτε ως μια υπόνοια: κοινός παρονομαστής η Αλλαγή που έρχεται. Θα βρέξει. Και η βροχή θα είμαστε εμείς, όλοι εμείς που τη χρειαζόμαστε και τότε κανείς δεν θα μας σταματά, θα είμαστε σαν τις σταγόνες της. Πάρα πολλοί αλλά και ένα. Και όλα θα είναι εφικτά τότε. Όλα.
Σε ένα άλλο κομμάτι της ίδιας συλλογής, το Come out, o Reich λουπάρει τον  έγχρωμο Daniel Hamm που συμμετείχε στην ταξική εξέγερση του Harlem στη Νέα Υόρκη το 1964. Η φράση είναι (απευθυνόμενος προς τους μπάτσους που ήθελαν να τον συλλάβουν, ενώ αυτός ζητούσε χτυπημένος να πάει σε νοσοκομείο) "i had to open the bruise up and let some of the bruise blood, to show them"
Πρέπει, όλοι, να δείξουμε τις πληγές μας για να πειστούμε;

Steve Reich-It's gonna rain https://www.youtube.com/watch?v=vugqRAX7xQE



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου